miércoles, 15 de junio de 2016

EL ÓS PANDA

EL ÓS PANDA:



El panda gegant, ós panda, o simplement, panda (Ailuropoda melanoleuca, significat literal:"peu de gat negre i blanc") és unatiu de la Xina centro-oriental i sud-oriental. És fàcil de reconèixer per les seves grans taques negres característiques al voltant dels ulls, de les orelles, i al llarg del seu cos.







El panda gegant viu en algunes serralades de la Xina central, principalment a la província deSichuan, però també a les províncies deShaanxi i Gansu. Degut a la construcció de granges,desforestació i altres desenvolupaments, el panda ha estat foragitat de les terres baixes on havia viscut.

Alimentació:

És fàcil de reconèixer per les seves grans taques negres característiques al voltant dels ulls, de les orelles, i al llarg del seu cos. Encara que pertanyi als carnívors, la dieta del panda gegant és el 99% de brots de bambú. L'altre 1% de la seva dieta inclou mel, ou, fulles d'arbust, taronges, i plàtans.

La reproducció:

Els pandes gegants arriben a la maduresa sexual entre els quatre i els vuit anys, i poden reproduir-se fins als 20 anys L'època d'aparellament és entre el març i el maig, quan una femella entra en el cicle estral, que només passa una vegada a l'any, que acaba al cap de dos o tres dies. Quan s'aparellen, la femella està ajupida amb el cap abaixat, i el mascle s'hi posa al damunt des del darrere repetidament per assegurar-se que la fertilització ha estat reeixida. El període degestació dura entre 95 i 160 dies.Els cadells pesen tan sols de 90 a 130 grams, que és més o menys 1/800 del pes de la mare

El panda és una espècie en perill d'extinció que necessita protecció. Un informe del 2007 mostra que hi ha 239 pandes que viuen en captivitat dins de Xina i 27 d'altres fora del país. La població salvatge estimada varia molt; una aproximació calcula que hi ha uns 1.590 animals vivint en llibertat, mentre que un altre estudi fet el 2006 a través de l'empremta genètica estima que la xifra podria ser més elevada, de 2.000 a 3.000. Alguns reportatges també mostren que el nombre de pandes al món salvatge està creixent. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario